Η εκκλησία της Αγίας Άννας στο ανατολικό μέρος της πλατείας

 

Η εκκλησία αυτή είναι κτισμένη τον 14 ο αιώνα και έχει τοιχογραφίες τις οποίες έφερε στο φως ο Πατέρας μου Μιχάλης Χατζηγιάννης όπως αναφέρει ο ερευνητής της ιστορίας της Φουρνής πρωτοπρεσβύτερος Μιχάλης Πατεράκης στο βιβλίο του “ Η ΦΟΥΡΝΗ ΜΕΡΑΠΕΛΛΟΥ ” έκδοση του Συλλόγου Φουρνιωτών και Φίλων της Φουρνής Κρήτης/1983.

Ακόμη ο Μιχαήλ Χατζηγιάννης έφερε στο φως τα πέντε μονόβολα παράθυρα του ιερού, γοτθικού ρυθμού, όπως αναφέρεται στην παραπάνω έκδοση.

Σχετικά με το θέμα των μονόβολων παραθυριών του ιερού της Αγίας Αννας, υπάρχει η εξήγηση, κατά των πρωτοπρεσβύτερο Μιχάλη Πατεράκη, ότι επειδή προέρχονταν από τη δύση και επειδή η Κρήτη ήταν κάτω από τον ζυγό των Ενετών, δεν τα πείραζαν όσο καιρό βρίσκονταν εκεί οι Δυτικοί. Αργότερα σαν δεν υπήρχε ο κίνδυνος του κατακτητή οι Χριστιανοί τα σκέπασαν και άφησαν μόνο ένα που αυτό οδήγησε τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στην ανακάλυψη και των άλλων.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το ιερό της εκκλησίας της Αγίας Άννας εξωτερικά με τα πέντε μονόλοβα :

 

Το τέμπλο της εκκλησίας της Αγίας Άννας

Στις δύο παραπάνω φωτογραφίες βλέπομε τις πολύ παλιές τοιχογραφίες της εκκλησίας που τις ανακάλυψε ο πατέρας μου Μιχαήλ Χατζηγιάννης καθώς και τις τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που θα δούμε επισκεπτόμενοι την εκκλησία εκείνη, όπως γράφτηκε στο έγκριτο ιστορικό και λαογραφικό περιοδικό " ΑΜΑΛΘΕΙΑ" που εκδίδεται στον Άγιο Νικόλαο.

 

επιστροφή στα περιεχόμενα της φουρνής

Home