Μονή Αρετίου

Η Μονή Αρετίου ανάγεται στους χρόνους της Ενετοκρατίας, εκτίσθηκε γύρω στο 1550 από τον 'Ελληνα Φεουδάρχη, από το Ηράκλειο, Μάρκο Παπαδόπουλο ο οποίος είχε πολλά κτήματα στο κάτω χωριό της Φουρνής.                         

Ο Μάρκος Παπαδόπουλος αφιέρωσε αγρούς γύρω από τον ναό 40 μουζουριών και τους περιέφραξε για 12 καλογήρους. Μετά τον θάνατόν του ο ανεψιός του, Μάρκος Παπαδόπουλος και αυτός, επί του οποίου οι καλόγηροι αυξηθήκανε κατά 15, περιέλαβε δυο αγρούς των οποίων οι "γονικάροι" (καλλιεργητές πατρικής κληρονομιάς κτήματος που ανήκει σε φέουδο) ήταν οι Νεόφυτος της Καρδαμούτσας και ο Νικόλαος Ρότζης, Φεουδάρχης δε ο Άγγελος Μπαρμπαρήγος που είχε "κομεσιό" η αρχόντησά του η Κεραλιά Συλιγαρδοπούλα.                            

Τα παραπάνω εκτίθενται από τον τελευταίο πριν της Τουρκοκρατίας.

Επιστολή προς τον τότε επίσκοπο Πέτρας, μακαριστό Δημήτριο,  ( 1950 ) προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και ανακαινισθεί η ιστορική Μονή Αρετίουμακαριστό Δημήτριο.

Η επιστολή αυτή παρά του ότι είναι ανυπόγραφη , προφανώς εκείνο που εστάλλει στον Επίσκοπο Πέτρας Δημήτριο έιταν υπογεγραμμένω (τότε έγραφαν με τις γραφομηχανές και για να έχεις ένα αντίγραφο έβαζες ανάμεσα στα δύο φύλλα ένα καρμπόν) αποδεικνύεται ότι την έστειλαν   οι κ.κ Μιχ. Μαστοράκης έμπορος Νεαπόλεως και Μιχ. Χατζηγιάννης, από την απάντηση που έλαβαν οι συντάκτες της, απάντηση που μπορείτε να διαβάσετε αμέσως παρακάτω :

παρατήρηση:

Ο Μ. Xατζιδάκης( η μητέρα του Μαρία Ζερβού από το Καρύδι),  οικονομικός έφορος, είναι ο πατέρας μου Μιχ. Χατζηγιάννης. Το " Χατζηδάκης" ήταν το πραγματικό μας επίθετο που το άλλαξε ο πατέρας μου με την υπ. αριθ. πρωτ. 12112/56 απόφαση του Νομάρχη Λασιθίου επειδή τον μεγαλύτερο αδελφό του Εμμανουήλ τον είχε γράψει στο γυμνάσιο ο δικαστικός επίτροπος ( τα δυο αδέλφια ήταν τότε ανήλικα και ορφανά από πατέρα ) αυθαίρετα, με το επίθετο "Χατζηγιάννης" και το επίθετο αυτό με τον καιρό είχε επικρατήσει, αρχικά ανεπίσημα, και για τον πατέρα μου σε βαθμό που εκείνος αλλά και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να είναι εντελώς άγνωστοι με το επίθετο " Χατζηδάκης" . Οι συγγενείς μας είναι όλοι οι Χατζηδάκηδες της Φουρνής.

Φωτογραφίες της Μονής όπως είναι σήμερα μετά την αναστήλωση που έκανε ο μακαριστός επίσκοπος Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ Νεκτάριος

Από την επίσκεψη που έκανα στην ιστορική αυτή Μονή, την ημέρα της εορτής της, πληροφορήθηκα ότι παρά τις προσπάθειες του δεσπότη  αλλά και των μοναχών εκείνων που προσφερθήκανε να μονάσουν εδώ, αυτό δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα εξ αιτίας ορισμένων ανοήτων της περιοχής, κυρίως κτηνοτρόφων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διώχνουν τους μοναχούς. Έχομε καθήκον όλοι μας να παρέμβουμε ώστε να σταματήσει η<< τρομοκρατία>> που ασκείται προς τους μοναχούς. Είναι ντροπής πράγματα αυτά και δεν συνάδουν με τα θρησκευτικά και δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας.Θυμάστε πριν την αναστήλωση σε τι χάλια βρισκόταν αυτός ο χώρος; Θέλουμε πάλι να βόσκουν μέσα στον άγιο αυτό χώρο, μέσα σ' αυτό το περιβόλι τα πρόβατα και οι κατσίκες ;

Φωτογραφία την ημέρα της εορτής της Αγίας Τριάδος. Διακρίνονται ο παπαά Μιχάλης Βουκυκλάρης, ο Συγχωριανός μας Σταύρος Γωνιωτάκης και η σύζυγός του Ευαγγελία.

 

Οι θαυμάσιες αίθουσες, Τράπεζες φαγητού, δεξιά οι συγχωριανοί μας Παπά Μιχάλης Βουκυκλάρης και ο Σταύρος Γωνιωτάκης.

Το εσωτερικό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος της Μονής Αρετίου.

 

επιστροφή στα περιεχόμενα