Ανεβαίνοντας προς την Βαγγελίστρα

Από το υπέροχο βιβλίο του πρωτοπρεσβύτερου καθηγητή θεολόγου Μιχάλη Εμμ. Πατεράκη " Η Φουρνή Μεραμπέλλου " , 1983, αντιγράφω :

<< Προχωρώντας προς τα ανατολικά, ύστερα από πενήντα λεπτά ανάβαση, τελικά φτάνεις στο ύψωμα της Βαγγελίστρας. Παλιά ήταν μοναστήρι με κελλιά και καλόγερους. Χάρη στον αείμνηστο συμπατριώτη μας Μιχάλη Χατζηγιάννη και στη βοήθεια των Φουρνιωτών, ξαναχτίστηκαν τα κελλιά, φυτεύτηκε ο τόπος από πεύκα και δέντρα λογής, λογής. Ένα μεγάλο τειχιό, ζώνει όλο το χώρο γύρω, καλοφτιαγμένο με μαστοριά. Μέσα στα δυο κελιά θα βρει ο επισκέπτης όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται για μια καλή ώρα, κουζινικά, καφέ ζάχαρη. Μια μεγάλη σκεπασμένη στέρνα θα σου δώσει το βρόχινο νερό να πιείς σαν καίει ο ήλιος του καλοκαιριού και θα κάνεις τόσες ευχές για τον άνθρωπο που είχε την ιδέα να φτιάξει όλα τούτα που τώρα συ απολαμβάνεις. Μεγάλος μάτια μου ο κόσμος, μικρή είναι η ζωή του ! Καταμεσής του περιβόλου η εκκλησιά της Βαγγελίστρας διαφεντεύει τον τόπο, " Κορώνα ", όπως την είπε η συμπατριώτισσά μας Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, όαση μέσα στην ερημιά του τοπίου >> κ.λ.π …

 

 

 

 

 

 

Στη φωτογραφία αυτή βλέπομε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας του  χωριού μας στη άριστη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των χωριανών μας.

Στην παρακάτω φωτογραφία και στην επόμενη,  που αποτελούν για τα παιδιά μας και γενικά για τις επόμενες γενιές ιστορικά στοιχεία, φαίνεται η προσπάθεια όλων των συγχωριανών μας για να μεταμορφώσουν το περιβάλλον του χώρου αυτού στην σημερινή κατάσταση, την οποία εμείς οφείλουμε να διατηρούμε και να βελτιώνουμε.

 

Η φωτογραφία αυτή είναι από το ίδιο οπτικό σημείο της προηγουμένης, εδώ βλέπουμε πως ήταν το 1958 και ξέρουμε πως είναι σήμερα. Βλέπουμε τους συγχωριανούς μας που εργαζόταν για τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου της Ευαγγελίστριας.

Διακρίνονται:

1.     Ο πανταχού παρών για έργα κοινωφελή του χωριού μας, ο επιβλητικός Εμμ. Μαυροειδής ο επονομαζόμενος " Σεισμός ".

2.     Η Βιργινία του Παπουτσή. ( έτσι την ήξερα).

3.     Μαρία Μπαρμπούνη, μητέρα του παιδικού μου φίλου, συνταξιούχου ταξιτζή στην Αθήνα, Μανόλη Μπαρμπούνη.

4.     ;

5.     Ο θρυλικός νεοκόρος, σημαντηράς, Εμμ. Ζερβάκης ή "πορτακάλης".

O Ιωάννης Εμμ. Χατζηδάκης, συντ Στην φωτογραφία αυτή και στην επόμενη,  που αποτελούν για τα παιδιά μας και γενικά για τις επόμενες γενιές ιστορικά στοιχεία, φαίνεται η προσπάθεια όλων των συγχωριανών μας για να μεταμορφώσουν το περιβάλλον του χώρου αυτού στην σημερινή κατάσταση, την οποία εμείς οφείλουμε να διατηρούμε και να βελτιώνουμε.

 

Η φωτογραφία αυτή είναι από το ίδιο οπτικό σημείο της προηγουμένης, εδώ βλέπουμε πως ήταν το 1958 και ξέρουμε πως είναι σήμερα. Βλέπουμε τους συγχωριανούς μας που εργαζόταν για τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου της Ευαγγελίστριας.

Διακρίνονται:

6.     Ο πανταχού παρών για έργα κοινωφελή του χωριού μας, ο επιβλητικός Εμμ. Μαυροειδής ο επονομαζόμενος " Σεισμός ".

7.     Η Βιργινία του Παπουτσή. ( έτσι την ήξερα).

8.     Μαρία Μπαρμπούνη, μητέρα του παιδικού μου φίλου, συνταξιούχου ταξιτζή στην Αθήνα, Μανόλη Μπαρμπούνη.

9.     ;

10. Ο θρυλικός νεοκόρος, σημαντηράς, Εμμ. Ζερβάκης ή "πορτακάλης".

11. O Ιωάννης Εμμ. Χατζηδάκης, συνταξιούχος στρατιωτικός.

12. Ο Εμμ. Κων. Τσαγκαράκης.

13. Ο Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης

14. Ο Χρόνης Γωνιοτάκης

15. Ο Γεώργιος Μιχ. Φαλκώνης, συνταξιούχος στρατιωτικός.

16. Ο πατέρας μου Μιχάλης Χατζηγιάννης.

17. Ο Εμμ. Δεμέτζος.            

Στη φωτογραφία αυτή φαίνονται τα ίδια πρόσωπα της προηγούμενης φωτογραφίας κατά τη διάρκεια κατασκευής της ομβριδεξεμενής.

Αριστερά φαίνεται το τότε ερειπωμένο κελλί το οποίο αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι το έφτιαξαν στη σημερινή του μορφή.

 

επιστροφή στα περιεχόμενα της Φουρνής

 

                                                                                                                                                      Home

 

Πως εξασφαλιζόταν οι πιστώσεις για τα παραπάνω έργα:

 

Ψάχνοντας στο αρχείο του πατέρα μου, Μιχάλη Χατζηγιάννη, βρήκα ένα στοιχείο από το οποίο φαίνεται ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αυτοί   εξασφάλιζαν τους οικονομικούς πόρους για τα έργα στην Ευαγγελίστρια, που με τα μέσα της εποχής εκείνης ήταν ιδιαίτερα δύσκολα.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να δείτε τους συμμετέχοντες σε μια από τις πολλές κληρώσεις που γινόταν για τον σκοπό αυτό και τα ονόματά τους, που ίσως είναι γραμμένα ιδιόχειρα, συγγενών σας και γνωστών σας σε μια τέτοια κλήρωση που πρέπει να έγινε το 1959 βγάζοντας στο "λόττο" μια πατανία ( μάλλινη χειροποίητη κουβέρτα που για να μαλακώσει δουλευόταν πατώντας την στην ξύλινη σκάφη με τα πόδια και ελαφρώς μουσκεμένη στο νερό, επί πολλές ώρες. Θυμάμαι τον Χατζή Βουκυκλάρη -- αδελφό του παπού του σημερινού Ιερέα Νικολάου Ιωάννου Βουκυκλάρη -- τον άριστο εκείνο ψάλτη βυζαντινής μουσικής να κάνει αυτή τη δουλειά ψάλλοντας συγχρόνως,   με Αγγελική φωνή,  Βυζαντινούς ύμνους και τροπάρια ) που δώρισε στην Παναγία η Κυριακή Εμμ. Βλάσση ( είναι η γιαγιά του Γεωργ. Εμμ. Νικητάκη ).

Στην κλήρωση αυτή έλαβαν μέρος 520 άτομα και πολλoί, όπως θα δείτε, είχαν γράψει το όνομά τους περισσότερες φορές για να αυξήσουν τις πιθανότητες να βγει ο κλήρος τους.

Από τα στοιχεία που έχω εισπραχθήκανε 520 Δραχμές που σημαίνει ότι για κάθε όνομα που έγραφες πλήρωνες μια δραχμή.

Δεν έχω στοιχεία που να δείχνουν ποιός ήταν ο τυχερός της κλήρωσης αυτής, άν κάποιος το γνωρίζει ας μου στείλει ένα E mail  και θα το δημοσιεύσω.

Απολαύσετε τώρα τα ονόματα και τις υπογραφές των προγόνων σας ή και τα δικά σας ονόματα διότι ή λείπατε εκτός φουρνής ή είσαστε μωρά ή μικρά παιδιά και δεν μπορούσατε να γράφετε.

 

επιστροφή στα περιεχόμενα της Φουρνής

 

Home

Είναι αξιοθαύμαστη η όρεξη που είχαν οι πρόγονοί μας για την περιποίηση της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας.

Διαβάστε με προσοχή το παρακάτω σκαναρισμένο επίσημο  έγγραφο και βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

 

Ένας μεγάλος δωρητής για τα έργα της Ευαγγελίστριας.

 

Οι επιστολές που ακολουθούν προέρχονται από τον Εμμ. Στιβακτάκη, Φουρνιώτη έμπορο της Θεσαλονίκης και απευθύνονται στον Μιχάλη Χατζηγιάννη, από τις οποίες αποδεικνύεται τόσο η σημαντική οικονομική του προσφορά όσο και το συνεχές ενδιαφέρον του για τα έργα της Ευαγγελίστριας αλλά και την πρόοδο του χωριού μας γενικότερα.

Διαβάστε τις με προσοχή. 

Με την παραακάτω επιστολή του ο άριστος παιδαγωγός της εποχής εκείνης, οδάσκαλος Εμμ. Χηράκης  συνεισφέρει τον οβολό του για τα έργα στην Ευαγγελίστρια . Το ποσόν καλύφτηκε για λόγους δεοντολογίας.

                                                                                            Home